Out & load

Har flyttat runt i olika städer i Svea rike under hela mitt liv. Har bott i några av de största respektive minsta, och flera däremellan.

Storstad och landsort, allt har sina fördelar och nackdelar. Varje samhälle har sin charm och sin själ. Jag har ofta i tidigt skede på varje nytt ställe besökt simhall och bibliotek. Dessa institutioner kan säga mycket om en stad.

Sedan har jag checkat det kulturella utbudet. I mindre kommuner kanske det inte händer så mycket, men när det händer något så kan det finnas en alldeles särskild atmosfär under eventet. Folk känner eller känner till varandra på mindre orter, och det blir något helt annat än när de flesta är anonyma främlingar för varandra.

Av olika anledningar endade jag upp i en av bruksorterna i södra Dalarna. Nära det brukssamhälle i norra Västmanland där jag en gång växte upp. Hade någon frågat mig för femton år sedan om jag någonsin skulle kunna tänkas återvända dit i framtiden hade jag sagt att det vore helt omöjligt. Men livet har sina vägar, och nu sitter jag här. Back to the beginning.

Hedemora är en liten stad som nu mera har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Det började med att jag spontant besökte Hedemoras stadshotell för en livespelning 2016. Eller rättare sagt fem.

Efter att ha gått på livespelningar lite här och var i landet ända sedan tomåren, blev jag rätt överraskad när jag upptäckte att Hedemora Out & Loud var ett regelbundet återkommande musikevenemang. Det finns några riktiga eldsjälar där som ställer till med musikfest varje månad (!!!). Med fem akter varje gång (!!!). Med gratis inträde och pub (!!!).

Ja, jag vet, det låter osannolikt. På andra ställen kan det kännas krystat för arrangörer att få till en spelning med två band någon gång i halvåret. Att de lyckas så bra i Hedemora grundar sig troligtvis i att de helt skippar statusköret mellan olika artister och grupper. Ett nytt okänt band är inte mindre värt än ett berömt och etablerat. Med en vilja att lyfta det lokala musiklivet, skapa mötesplats för musikälskare och samarbeta med många olika aktörer i kulturlivet – har de i Hedemora lyckats skapa ett vinnande koncept.

Ja,vad kan jag säga? I am humbled. Detta lyfter Hedemora som musikstad över allt annat jag upplevt i Sverige, med undantag för Cafe 44 på söder i Storstan. Den kultstatus som den scenen har tog det decennier att bygga upp. I Hedemora har de inte hållit på så länge, men i mina ögon har Hedemora Out & Loud redan kultstatus.

Naturligtvis blev jag stammis. Hade en speciell ritual när jag kom dit. Det brukar hålla på i fem timmar, och börjar redan på eftermiddagen. Jag kom alltid tidigt, för jag ville ha ‘mitt bord’ som fanns i det vänstra hörnet. Köpte alltid två mineralvatten och en kaffe på en gång, eftersom jag inte skulle kunna lämna bordet efter att det börjat – eftersom jag oftast kom dit utan sällskap. Går hellre själv än med någon utan genuint musikintresse. Jag släppte alltid bordet efter fjärde akten, för under sista sitter en ju inte vid ett bord och trycker. Då står en längst fram.

Nivån på stämningen kunde variera från gång till gång, men den var alltid god. Jag gick igenom svåra grejer på det privata planet under den här tiden, och hade dessutom några mil att köra för att komma dit. Ibland kände jag inte riktigt att jag orkade med den sociala biten, men varje gång – utan undantag – kände jag mig alltid upplyft efteråt. Gladare, piggare, mer levande.

Vissa kvällar bev stämningen skyhög, och musiken lyckades dra med alla i ett slags rus. Ja, det var fantastiskt helt enkelt. Allt ifrån ensamma nybörjarmusiker till kända, etablerade artister – i alla möjliga och omöjliga slags genrer. Det är vad jag kallar ett rikt musikliv. Musik från hjärtat.

Sedan kom pandemin. Något skitvirus som några hade laborerat fram i ett avlägset hörn av världen. Det tog många liv, det var brutalt på många sätt. Vi fick inte träffas längre. Vi kunde inte gå och lyssna på musik.

Den 20 november 2021 är det dags igen, efter nästan två års uppehåll. Förvånande nog finns jag kvar här i dessa trakter. Från Göteborg kommer punkarna från Attentat och spelar, tillsammans med ett gäng andra artister. För mig har mycket förändrats, och jag har förändrats – men något som aldrig förändras, det är musikens betydelse i mitt liv. Tror fler känner det samma.

Tillsammans lyfter vi musiken. Musiken lyfter oss. Vi ses på Hedemoras Stadshotell.